Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Με Δραχμή ή με Ευρώ θα κάνουμε Χριστούγεννα?

Βάλτε τώρα που γυρίζει και κερδίστε μεγάλα δώρα…
Η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου πανηγυρίζει για 5η ή 6η φορά ότι κατάφερε να μας σώσει απ’ τη χρεοκοπία την στιγμή που αν είχε έστω και μυαλό κουκούτσι θα έπρεπε να δώσει εντολή στο νομισματοκοπείο να αρχίσει να «κόβει» Δραχμές για να μπορέσει να λειτουργήσει το κράτος ευθείς μόλις μας «σουτάρουν» από το ενιαίο νόμισμα οι λοιποί εταίροι μας.
Κι αν νομίζετε πως αστειεύομαι πρωί πρωί ξαναρίξτε μια ματιά στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής που με απλά λόγια επισημαίνει ότι προϋπόθεση για να μειωθεί το δημόσιο χρέος στο 120% του ΑΕΠ, και να καταστεί βιώσιμο,  το 2020 είναι να δεχτούν ως το τέλος του χρόνου οι τράπεζες, τα ασφαλιστικά Ταμεία και ασφαλιστικές εταιρίες να μειώσουν κατά 50% την αξία των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν.
Για το τι θα γίνει αν οι τράπεζες και λοιποί ιδιώτες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα αρνηθούν να συμμετάσχουν στο κούρεμα του ελληνικού χρέους το είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος στον επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής, Charles Dallara όταν τον εκβίασε να αποδεχτεί την προτεινόμενη λύση: «Αν οι τράπεζες δεν δεχτούν την πρόταση για κούρεμα 50% η Ελλάδα θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία και θα χάσουν το 100% της αξίας των ελληνικών ομολόγων που έχουν».

Αυτό σημαίνει ότι το αν θα παραμείνουμε στο ευρώ ή θα υποχρεωθούμε εκόντες άκοντες να επιστρέψουμε στη Δραχμή εξαρτάται από τις διαθέσεις των ιδιωτών που έχουν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα και που όπως όλα δείχνουν είναι αυτή τη στιγμή αρνητική.
Ούτε καν όλες οι ελληνικές τράπεζες θα δεχτούν το κούρεμα οπότε αναλογιστείτε τι θα γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο μου επισήμανε υψηλόβαθμος αξιωματούχος μεγάλης ελληνική τράπεζας.
Και τι θα γίνει αν αρνηθείτε να συμμετάσχετε ρώτησα… η κυβέρνηση θα το επιβάλει με νόμο μου είπε ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου και της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας…
Γι αυτό σας λέω βάλτε τώρα που γυρίζει και κερδίστε μεγάλα δώρα…
«Με Δραχμή ή με Ευρώ τα Χριστούγεννα»?

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Με θράσος χιλίων ερυθρόκωλων πιθήκων επιμένουν να κυβερνούν.


Με απύθμενο θράσος ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος επέκρινε χθες βράδυ τους πολίτες που στις δημοσκοπήσεις δίνουν στο ΠΑΣΟΚ μόλις 15% ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται.
Δεν το είπε έτσι ακριβώς αλλά αυτό ήταν το νόημα αυτών που είπε κι όταν ζορίστηκε από τον παρουσιαστή της εκπομπής τα γύρισε ελαφρώς λέγοντας πως ο λαός έχει δίκιο ακόμα κι όταν κάνει λάθος.
Στην παρατήρηση ότι γιατί η Κυβέρνηση αφού έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος δεν προσφεύγει σε πρόωρες εκλογές για να αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός για την τύχη του, ο κ. Αντιπρόεδρος αντέτεινε πως η απώλεια της εμπιστοσύνης δεν διαπιστώνεται από τις δημοσκοπήσεις αλλά από τις εκλογές που σύμφωνα με το Σύνταγμα γίνονται και –κατά τη γνώμη του- πρέπει να γίνονται κάθε 4 χρόνια.

Ο κ. Αντιπρόεδρος φυσικά και γνωρίζει ότι αυτό που ξεστόμισε για διεξαγωγή των εκλογών κάθε 4 χρόνια είναι μια σκέτη μπαρούφα αφού από τις 49 βουλές που προκύψανε από αντίστοιχες εκλογές από το 1829 μέχρι σήμερα μόλις τρεις (αριθμός 3) ολοκλήρωσαν την τετραετία.
Είναι οι βουλές 1928-1932, 1985-1989 και 2000-2004.

Και στις 3 περιπτώσεις που η Βουλή ολοκλήρωσε τη θητεία της η Κυβέρνηση είχε στο τσεπάκι της την απώλεια της εξουσίας….
Το 1932 ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος που έχασε την εξουσία λόγω της οικονομικής κρίσης που επέφερε η υιοθέτηση σκληρής δραχμής (της χρυσής δραχμής) που οδήγησε τελικά σε χρεοκοπία…
Το 1989 ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου που απώλεσε την εξουσία κάτω από το βάρος του σκανδάλου Κοσκωτά που είχε αποκαλυφθεί το Φθινόπωρο του 1988 και
Το 2004 ήταν η σειρά του Κώστα Σημίτη να χάσει την εξουσία. Τούτος εδώ μάλιστα  ήταν δεν τόσο βέβαιος πως θα συντριβεί στις εκλογές ώστε δεν αποτόλμησε καν την κάθοδό του στις εκλογές παραδίνοντας το «δακτυλίδι» και το κόμμα στο σημερινό πρωθυπουργό.

Αποδεικνύεται έτσι περίτρανα ότι μόνο πρωθυπουργοί που γνωρίζουν πέραν πάσης αμφιβολίας πως έχουν χάσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος και θα ηττηθούν στις εκλογές επιλέγουν να παραμείνουν στην «καρέκλα» τους μέχρι τέλους.

Το τραγικό με το σημερινό Πρωθυπουργό (της συμφοράς) είναι πως ενώ ξέρει ότι δεν διαθέτει πια δημοκρατική νομιμοποίηση επιμένει να παραμένει στην εξουσία και με πράξεις και παραλείψεις της Κυβέρνησής του να καταδικάζει τον ελληνικό λαό σε μακροχρόνια άγρια λιτότητα σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας και των τοκογλύφων δανειστών μας.

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Μας κυβερνούν ψεύτες κι οσφυοκάμπτες….


Θα ‘πρεπε να ξέρουν εκεί στην κυβέρνηση ότι όσο σκύβεις τόσο περισσότερο σε πιέζουν να τους κάνεις καμάρα στα τέσσερα…
Γιατί κάπως έτσι συμπεριφέρονται και οι μεγάλοι της Ευρώπης που δεν βλέπουν την τύφλα τους αλλά ορέγονται τους έλληνες σκλάβους στα υποστατικά τους στην Ελλάδα που θ’ αγοράσουν έναντι πινακίου φακής.
Έτσι χθες στο eurogroup ανέβαλαν για το Νοέμβριο την απόφαση για εκταμίευση ή όχι της 6ης δόσης αντί για τις 13 Οκτωβρίου που όπως έχει πει η κυβέρνηση υπάρχουν χρήματα για τη λειτουργία του κράτους.
Στα εκβιαστικά παιχνίδια, τους ευνοεί και το γεγονός ότι αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν λήξεις ομολόγων και έτσι δεν ρισκάρουν να μείνουν απλήρωτα τίποτα ομόλογα τινάζοντας στον αέρα τράπεζες, ευρώ και ευρωζώνη.
Το αν θα μείνουν απλήρωτοι μισθοί και συντάξεις λίγο τους ενδιαφέρει, άλλωστε η στάση πληρωμών εντός της χώρας είναι πιστοποιημένη από πολλές ενδείξεις η στάση πληρωμών προς τα έξω είναι που τρέμουν οι δανειστές μας.

Πρόσχημα για τη νέα αναβολή στην εκταμίευση της 6ης δόσης είναι πως δεν θα είναι έτοιμη πριν το τέλος του μήνα η έκθεση της τρόικας ενώ στην πραγματικότητα τρέμουν μην γίνει καμιά στραβή στη Βουλή απ’ την κυβερνητική πλειοψηφία και πιέζουν με δίλλημα την 6η δόση ή τη χρεοκοπία να περάσουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου σε νόμο το σύνολο των φορομπηχτικών μέτρων που έχουν αποφασιστεί και θα εφαρμοστούν μέχρι το 2015.


Οι πιέσεις για συνολική αντιμετώπιση της δημοσιονομικής σταθερότητας για όλη ην περίοδο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (2011-2015) άρχισαν τον περασμένο μήνα με την αποχώρηση της τρόικας και την άρνησή της να επιστρέψει παρά την επιβολή από την Κυβέρνηση έκτακτων φορομπηχτικών μέτρων ύψους 4,2 δις ευρώ στις πλάτες των πολιτών.
Όταν ο Βενιζέλος αύξησε το βάρος των ελλήνων με πρόσθετα έκτακτα μέτρα 3 δις ευρώ (σύνολο 7,4 δις) η τρόικα επέστρεψε αλλά το παιχνίδι του εκβιασμού συνεχίστηκε, έτσι στα ήδη ασήκωτα έκτακτα μέτρα συμφωνήθηκαν να πληρώσουμε το 2012 άλλα 11 δις ευρώ έκτακτους φόρους.
Και πάνω που είμαστε έτοιμοι να εισπράξουμε την καταραμένη 6η δόση, τροϊκανοί και ευρωπαίοι ηγέτες και ηγετίσκοι ανέβαλαν την εκταμίευση των 8 δις ευρώ της 6ης δόσης και συνέχισαν τις πιέσεις για χαμηλότερους μισθούς και συντάξεις, για περισσότερες απολύσεις, για κατάργηση των κατώτερων μισθών και των συλλογικών συμβάσεων και για ξεπούλημα με συνοπτικές διαδικασίες της κρατικής περιουσίας.

Και όσο η Κυβέρνηση συνεχίζει να υποχωρεί στις πιέσεις τους προσφέροντας φρέσκο κρέας εργαζομένων στα αδηφάγα κοράκια των τοκογλύφων τόσο αυτοί θα γίνονται περισσότερο ξεδιάντροποι και απαιτητικοί.

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

"Χρεοκοπία":Τι ακριβώς φοβόμαστε;


 

Ακουγοντας αποτελέσματα δημοσκοπήσεων για το πόσο φοβούνται οι Έλληνες την "χρεοκοπία" αναρωτιέμαι.
Ξέρουν άραγε αυτοί που απάντησαν στην ερώτηση τι ακριβώς φοβούνται;
Ξέρουν οτι απάντησαν σε μιά λάθος ερώτηση που για σκοπό της είχε την σύγχυση γύρω από το θέμα;
Αναρωτιούνται γιατί στα δελτία ειδήσεων δεν μπαίνουν στον κόπο να αφιερώσουν 5 λεπτά για να ξεκθαρίσουν απλά την έννοια default που φυσικά καθόλου δεν είναι συνώνωνυμη της καταστροφής ή της πείνας;
Δεν έχω απάντηση.

Λεω μόνο πως στην περίπτωση της Αργεντινής π.χ. είχαμε 2 "χρεοκοπίες" που δεν έμοιαζαν καθόλου μεταξύ τυυς.
Στην πρώτη(κυβέρνηση Ντε Λα Ρούα αν θυμαμαι καλά)  η Αργεντινή βρέθηκε μπροστά σε κλειστές τράπεζες και χάος.
Στην δευτερη όμως του 2003 απλά η κυβέρνηση Κιρχνερ δήλωσε οτι δεν μπορει να αποπληρωσει τα δανειά της και απαιτούσε διαγραφή που τελικά πέτυχε. Παράλληλα την ίδια στιγμή που δήλωσε στάση πληρωμών προς τους δανειστές της έδωσε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και επανεκίνησε την οικονομία. Τη χρονιά εκείνη η Αργεντινή πέτυχε ανάπτυξη 8% και την επόμενη 11%! Δινοντας αυξήσεις και επιστρέφοντας περικοπές.

Απλά για να ξέρουμε οτι σημασία έχει το ποιά κυβέρνηση και με ποιους όρους(εναντίον τίνος) κάνει μια "χρεοκοπία"
 Για να ξερουμε τι ακριβώς να φοβόμαστε και τι να ελπίζουμε

Εδώ και τώρα