Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Εξ όνυχος τον λέοντα…


Ο κ. Παπαδήμ(ι)ος

Οι Ευρωπαίοι και τα πολιτικά κόμματα που στηρίζουν την τρικομματική κυβέρνηση Παπαδήμου έχουν αποδεχτεί το Γαλλο-Γερμανικό σχέδιο για χρεοκοπία και επιστροφή μας στη δραχμή με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες για τους δανειστές μας.
Το σκοτεινό μέλλον που μας επιφυλάσσει η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης και 27ης Οκτωβρίου αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος που επιστρατεύτηκε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ, τη Ν.Δ και το ΛΑ.Ο.Σ για να κάνει τη βρόμικη δουλειά και να υπογράψει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της εθνικής μας κυριαρχίας από τη χρεοκοπία.
Σε μια αποστροφή του λόγου του κατά τη δευτερολογία του στη βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης ακούσαμε τον εκλεκτό των αγορών πρωθυπουργό μας, να περιγράφει με μελανά χρώματα τα δεινά που μας αναμένουν στην υποθετική –όπως το τόνισε- περίπτωση εξόδου μας από το ευρώ.
Σε μια τέτοια –υποθετική όπως επισήμανε- περίπτωση θα επιστρέφαμε σε ένα υποτιμημένο εθνικό νόμισμα που θα οδηγούσε σε αύξηση του πληθωρισμού κάτι που θα ήταν εις βάρος των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων (που κατά τη γνώμη του προφανώς καλοπερνάνε σήμερα) ενώ θα έκανε δυσχερέστατη τη αποπληρωμή του δημόσιου χρέους που «θα είναι εκπεφρασμένο σε ευρώ».
Να υποθέσουμε πως ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αγνοεί πως το ομολογιακό χρέος της χώρας είναι εκφρασμένο σε εθνικό νόμισμα και ως εκ τούτου στην -υποθετική
όπως είπε- περίπτωση εξόδου μας από το ευρώ και το δημόσιο χρέος θα εκφραστεί στο νέο υποτιμημένο εθνικό νόμισμα προς μεγάλη λύπη των τοκογλύφων δανειστών μας?
Και επειδή κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το αγνοεί ο τραπεζίτης πρωθυπουργός, ούτε και μπορεί να θεωρηθεί ως Lapsus Linguae είναι φανερό ότι η αναφορά του κ. Παπαδήμου αφορά στη χρεοκοπία της χώρας και την επιστροφή στη δραχμή την οποία κλήθηκε να διαχειριστεί μετά την ολοκλήρωση του haircut κατά 50% του ομολογιακού χρέος που βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών.
Εν ολίγοις ο κ. Παπαδήμος προεξοφλεί ότι με την υιοθέτηση των αποφάσεων της 26ης και 27ης Οκτωβρίου για τις οποίες τόσο πολύ κόπτεται η κ. Μέρκελ το σύνολο του δημοσίου χρέους με τον ένα ή άλλο τρόπο θα γίνει ενυπόθηκο και θα είναι ανεπηρέαστο από την οποιαδήποτε νομισματική μεταβολή οπότε και η Ελλάδα θα μπορεί αζημίως για τις μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης να εκδιωχτεί από το ευρώ.

Και επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες που ακόμα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί θα προσπαθήσω να ανιχνεύσω πως θα γίνει αυτό που εννοούσε ο κ. πρωθυπουργός με όσα στο μεταξύ έχουν διαρρεύσει.
Ήδη στις διαπραγματεύσεις για το haircut έχει διαφανεί η πρόθεση των τραπεζών να συμμετάσχουν εθελοντικά (ώστε να μην προκληθεί πιστωτικό γεγονός) υπό τον όρο ότι τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν θα υπάγονται στο Αγγλικό Δίκαιο και άρα δεν θα επηρεάζονται από τυχούσα νομισματική αλλαγή στην Ελλάδα ενώ τα επιτόκια σχεδόν θα διπλασιαστούν κοντά στο 8% ώστε οι ζημιές για τις τράπεζες να περιοριστούν μόνο στην καθαρή αξία των ομολόγων που θα κουρευτούν και όχι και επί των τόκων.
Οι απόψεις αυτές έφθασαν στην Κυβέρνηση με τον επισημότερο τρόπο κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλο ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Charles Dallara.
Με την ολοκλήρωση δηλαδή του κουρέματος το δημόσιο χρέος κατά μεν το ομολογιακό του μέρος που θα κατέχουν οι ιδιώτες (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία κλπ) θα είναι αρμοδιότητας του Αγγλικού Δικαίου ενώ το υπόλοιπο χρέος που πήραμε με το πρώτο μνημόνιο είναι έτσι κι αλλιώς ενυπόθηκο δάνειο με υποθήκη την ακίνητη και κινητή περιουσία του ελληνικού δημοσίου 
κατά ρητή πρόβλεψη της αρχικής δανειακής σύμβασης.
Έτσι σε περίπτωση αποχώρησης ή αποβολής μας από το ευρώ μετά την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής οι πιστωτές μας κράτη και ιδιώτες θα απαιτήσουν η αποπληρωμή του χρέους να γίνει σε ευρώ έχοντας τη δυνατότητα να κατάσχουν δημόσια ή ιδιωτική περιουσία σε περίπτωση μη πληρωμής τους.
Και προφανώς αυτό εννοούσε ο τραπεζίτης πρωθυπουργός όταν περιόριζε τις αρνητικές επιπτώσεις από ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή μόνο και αποκλειστικά στα νοικοκυριά.

4 σχόλια:

  1. Aναμενόμενο Αντώνη. Έβαλαν τον κατ' εξοχήν εκπρόσωπο των δανειστών να μας "σώσει" απ' αυτούς. Αλλά όταν τον αποδέχεται το 70% των Ελλήνων, εγώ τρελαίνομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Swell, Όχι 70%, το 73% τον αποδέχεται συμπτωματικά όσο και η αποδοχή του Μόντι του έτερου δηλαδή Καππαδόκη στην Ιταλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα αγαπητέ Αντώνη,
    προς ενίσχυση των όσων λες:
    "Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο και αυτό γιατί σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα επέστρεφε σε μια δραχμή υποτιμημένη κατά 60%, ενώ τα χρέη της θα εξακολουθούσαν να είναι σε ευρώ" είπε ο Zαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα General Anzeiger της Βόννης που δημοσιεύτηκε σήμερα.
    Προσέξτε: «καταστροφικό σενάριο», δεν λέει για ποιον, όχι πάντως για τους δανειστές, αλλά για την ΕΛΛΑΔΑ, όπως θα δούμε παρακάτω.

    Το περίεργο είναι ότι δημοσιεύματα των Financial Times, Rueters, Wall Street Journal καθώς και εκθέσεις πανεπιστημίων και νομικών εταιριών επιβεβαιώνουν πως η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει το χρέος της ΣΕ ΔΡΑΧΜΕΣ με βάση το ισχύον δίκαιο αν αλλάξει νόμισμα.
    Λέει μπαρμπούτσαλα ο Γιούνκερ, λοιπόν ή κάτι άλλο ξέρει;
    Η τραγική αλήθεια λοιπόν που αγγίζει τα όρια της εσχάτης προδοσίας, γι’ αυτό μιλάμε για δωσίλογους κυβερνήτες είναι η εξής: Αν η νέα κυβέρνηση συνεργασίας προχωρήσει τη συμφωνία της κυβέρνησης Παπανδρέου της 26ης Οκτωβρίου και μετατρέψει το δίκαιο που θεσπίζει τα ελληνικά ομόλογα από ΕΛΛΗΝΙΚΟ σε ΑΓΓΛΙΚΟ τότε το ΔΙΚΑΙΩΜΑ αυτό θα έχει ΧΑΘΕΙ.
    Θα έχουμε δραχμές και θα πρέπει να πληρώσουμε το κωλοχρέος σε ευρώ, που θα έχει γίνει τεράστιο σαν το παγόβουνο του Τιτανικού. Θα το ξεπληρώνουν και τα δισέγγονά μας. Πάντως οι δανειστές ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ, δε θα τα χάσουν.
    Φτου σας, λαμόγια δωσίλογοι, γομαροξεφτιλοπουλημένοι!!!!!
    (Μετά θα βγαίνουν να λένε οι παρθενόπες: "δεν ήξερα τι ψήφιζα, δεν το είχα διαβάσει, ήταν πολλές σελίδες...")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ανατολή, δυστυχώς κι αυτό το δυστυχώς ισχύει για ολόκληρη την Ευρώπη κι όχι μόνο για την Ελλάδας οι ηγέτες βρίσκονται πια στα είδη σε εξαφάνιση στη λίστα της κοινωνικής αγορανομίας.
    Στη πιο δύσκολη για την Ευρώπη και τον κόσμο γενικότερα περίοδο οι κατ΄ευφημισμόν ηγέτες του πλανήτη είναι κάτι σαν τον δικό μας το ΓΑΠα που τον απασχολούσε περισσότερο που θα κάνει κανό παρά πως θα περάσει το μήνα ο συνταξιούχος των 400 ευρώ.
    Στο bradefer μεταξύ αγορών και πολιτικής φαίνεται να έχουν το πάνω χέρι οι αγορές όχι μόνο γιατί έχουν τη ρευστότητα να εξαγοράζουν συνειδήσεις αλλά και γιατί οι πολιτικοί ηγετίσκοι τύπου Μέρκελ, Σαρκοζύ κλπ δεν μπορούν να δουν πέρα απ' τη μύτη των παπουτσιών τους.
    Κι όσο αγαπητή Ανατολή οι Αγορές συνεχίζουν να έχουν το πάνω χέρι μόνο αν αποφασίσουν οι λαοί να αντιδράσουν οργανωμένα και συντονισμένα μπορούμε να ελπίζουμε πως θα δούμε τον ήλιο ν' ... ανατέλλει και για μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή