Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Το μεγάλο μας «κούρεμα» ως προθάλαμος της καταστροφής μας…



Γιατί η Ελλάδα θα καταστραφεί όχι ως απαίτηση των αγορών και των δανειστών της αλλά γιατί αυτό ήταν εξ αρχής αποφασισμένο από τον πρωθυπουργό της και τη συμμωρία που παριστάνει την Κυβέρνηση με τις –ας μην το ξεχνάμε- ευλογίες μεγάλου μέρους των ενεργών ψηφοφόρων.
Το μόνο που ψάχνουν εδώ και 20 περίπου μήνες από κοινού η μεγάλη τρόικα (Κυβέρνηση, ΔΝΤ και ΕΕ) είναι με ποιο τρόπο θα καταστραφεί η χώρα ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και θα εξαθλιωθεί ο λαός της χωρίς όμως να θιγούν οι τράπεζες των δανειστών – τοκογλύφων της και το κοινό νόμισμα.

«Το µυστικό εναλλακτικό σχέδιο (plan B) της Γερμανίας -γράφει σήμερα το «ΒΗΜΑ»- για την κρίση χρέους και οι απόρρητες συζητήσεις που λαµβάνουν χώρα στον πυρήνα της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο εγκατάλειψης της συµφωνίας της 21ης Ιουλίου διαμορφώνουν επικίνδυνες συνθήκες για την Ελλάδα. Σύµφωνα µε διασταυρούμενες πληροφορίες, τα συμφέροντα, τα κίνητρα και οι στόχοι της Αθήνας και του Βερολίνου, σε περίπτωση που κριθεί αναπόφευκτη η ευρεία αναδιάρθρωση του χρέους, δεν είναι βέβαιο ότι συµπίπτουν.
Αξιόπιστες πηγές εκτιµούν ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί πως η διαχωριστική γραµµή ανάµεσα στην «ελεγχόµενη» και στην «ανεξέλεγκτη» χρεοκοπία και ανάµεσα στη «χρεοκοπία εντός» και στη «διολίσθηση εκτός» της ευρωζώνης είναι θολή και ακαθόριστη και ότι σε περίπτωση «απώλειας του ελέγχου» τα γεγονότα που θα «παραχθούν» δεν θα ευνοήσουν την Αθήνα. Παρ’ όλα αυτά, η συµφωνία της 21ης Ιουλίου παραµένει ενεργή και η υλοποίησή της, η οποία ακολουθεί την αργόσυρτη «ευρωπαϊκή τελετουργία», εξακολουθεί να θεωρείται από τις αγορές και τα κράτη η ασφαλέστερη επιλογή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη».

Η διαχωριστική γραμμή όμως ανάµεσα στην «ελεγχόµενη» και στην «ανεξέλεγκτη» χρεοκοπία και ανάµεσα στη «χρεοκοπία εντός» και στη «διολίσθηση εκτός» της ευρωζώνης είναι θολή και ακαθόριστη –όπως γράφει το ΒΗΜΑ- μόνο για όσους εθελοτυφλούν και δεν θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο το ενιαίο νόμισμα και τη φερεγγυότητα των μεγάλων ξένων τραπεζών, είναι θολή μόνο για όσους ευαγγελίζονται μια διάσωση της Ελλάδας χωρίς κόστος για τους δανειστές της και χωρίς κλυδωνισμούς για το ευρώ και την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία….

Με λίγα λόγια η διαχωριστική γραμμή ελεγχόμενης και ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας είναι εκεί που την έθεσε ωμά και απερίσκεπτα προχθές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλος: «Το ότι πτωχένουν (δική του η έκφραση) οι Έλληνες δεν είναι ταυτόσημο με την πτώχευση της χώρας». Αυτή είναι η ελεγχόμενη χρεοκοπία που πτωχεύει μεν ο λαός αλλά διασώζεται η χώρα δηλαδή οι τράπεζες και το πολιτικό προσωπικό (βουλευτές, υπουργοί, δικαστικοί και λοιπά δεκανίκια της εξουσίας).
Με την ελεγχόμενη χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ που προωθεί κυρίως η Γερμανία ο ελληνικός λαός μπαίνει σε πιο βαθειά κρίση αναλαμβάνοντας το βάρος εξυπηρέτησης του χρέους που θα διαμορφωθεί μετά το γενναίο κούρεμα κατά 50-60% αλλά και το κόστος των ζημιών που θα καταγράψουν οι τράπεζες απ’ το κούρεμα και που σε συνθήκες ευρώ σημαίνει διαρκή και μόνιμη φρικτή λιτότητα για 2-3 τουλάχιστον γενιές ελλήνων.
Αντίθετα με την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή που τρέμουν οι ευρωπαίοι ηγέτες αλλά και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα, σημαίνει οριστική παύση πληρωμών για το σύνολο του χρέους που θα επιβαρύνει κυρίως τις μεγάλες ξένες τράπεζες και θα κλονίσει το ευρώ με πιθανότερη προοπτική τη διάλυση της ευρωζώνης, την επιστροφή στα εθνικά νομίσματα και την αναζωπύρωση διασυνοριακών διαφορών.
Για το λαό τόσο η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία (όπως και στην  ελεγχόμενη) σημαίνει δραματική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και εξαθλίωση ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων και συνταξιούχων.
Σημαίνει όμως επίσης και ότι τους
2-3 πρώτους μήνες θα έχουμε μεγάλες ελλείψεις αγαθών κυρίως εισαγόμενων, υψηλό πληθωρισμό, στάσεις πληρωμών, μεγάλες ζημιές Τραπεζών, υποτίμηση του νομίσματος, των αποταμιεύσεων και των περιουσιών, ένα γενικότερο δηλαδή πανικό...
Ωστόσο η ανάληψη της διαχείρισης του εθνικού νομίσματος από την κεντρική τράπεζα θα επιτρέψει να ξαναμπεί σε κίνηση η κατεστραμμένη οικονομία και να διαμορφωθούν συνθήκες βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, αύξησης των εξαγωγών και σιγά σιγά αύξηση του βιοτικού επιπέδου του λαού….

Αυτό δηλαδή που εγώ φρονώ είναι πως είτε ελεγχόμενα μας πτωχεύσουν είτε ανεξέλεγκτα οδηγηθούμε σε στάση πληρωμών οι πολίτες θα περάσουμε από μια μεγάλη δοκιμασία αντοχής και επιβίωσης.
Με επιστροφή στη δραχμή όμως θα αποκτήσουμε μια προοπτική επιστροφής στην ευημερία αν όχι για τη γενιά που φεύγει -και κυρίως ευθύνεται για τα σημερινά χάλια- σίγουρα για τα παιδιά και τα εγγόνια μας.
Αντίθετα με ελεγχόμενη χρεοκοπία και παραμονή μας στο ευρώ οι πολίτες και κυρίως οι νεότερες γενιές οδηγούνται σε σύγχρονους Καιάδες χωρίς καμιά προοπτική εξόδου καταδικασμένες να ζουν χωρίς αύριο και χωρίς μέλλον, δούλοι υποτελείς και προδομένοι εσαεί.

.



1 σχόλιο: